Voormalig sterzaak Koriander in Drachten stopt, Fidèle start

Voormalig sterrestaurant Koriander in Drachten stopt. Jan en Corry Gaastra dragen hun restaurant over aan nieuwe eigenaren. Deze geven de zaak een andere naam en een andere invulling.

Jan Gaastra, patron cuisinier van Restaurant Koriander in Drachten kwam vorig jaar in het nieuws toen hij Michelin verzocht om Koriander in de gids voor 2019 geen ster meer te geven. Michelin is op dit verzoek ingegaan.

Gaastra zei hierover destijds tegen Misset Horeca: ‘Ik heb 20 jaar een ster gehad. Nu wil ik het iets rustiger aan gaan doen en me niet meer laten beïnvloeden door Michelin. Er is geen sprake van rancune, maar ik ben wel bijna 60 en wil een stapje terug doen.’ Koriander telde ongeveer 30 couverts. Gaastra had Koriander sinds 1994, eerst in Bergum, in later in 2000 verhuisde hij het restaurant naar Drachten. Zijn ster kreeg hij al in Bergum (1999) en deze verhuisde mee naar Drachten.

Nieuwe zaak in pand Koriander
Deze zomer stopt hij nu helemaal met zijn restaurant. Gerry Trouw en partner Willemijn Elzinga nemen de zaak over en starten er op 1 augustus 2019 Fidele. Het stel leerde elkaar in 2011 in Zeeland kennen en kiest Fidèle (trouw) als naam voor hun nieuwe restaurant.

Gerry (26) en Willemijn (24) maken van Fidele ook een fine dining restaurant. Tegen Misset Horeca zegt hij: ‘Met maximaal 32 stoelen. Zondag en maandag worden onze sluitdagen. Op dinsdag doen we dan geen lunch en de rest van de week zowel lunch als diner. We blijven in het hoogste segment koken, al zal ik dat iets anders doen dan Jan. Ik ben natuurlijk een stuk jonger en heb een andere leerschool gehad dan hij. Wat dat betreft kom ik net kijken.’ Bescheiden is Gerry ook als we vragen naar zijn ambities. ‘Ster-waardig willen we zeker koken. Maar het zal draaien om tevreden gasten. Dan zien we vanzelf hoe Michelin er over denkt.’ De prijs van een zes gangen menu bedraagt 69 euro.

Het ondernemerspaar krijgt hulp van Sabine Gaastra (dochter van Jan) in de bediening en in de keuken staat David Tijssen (Heeren van Harinxma en Fred Rotterdam). Het pand is voorlopig gehuurd van Gaastra. De inventaris gekocht. ‘En we hebben de ambitie wel om het te kopen.’

Fidele opent 1 augustus, op 27 juli is de sleuteloverdracht. Tot die tijd werkt Gerry nog bij Vive la Vie. Dit Groningse restaurant gaat dan de vakantiesluiting in.
Chef Trouw deed ervaring op in diverse keukens door heel Nederland. Van de Duinhoeve in Burgh Haamstede tot de Boegschroef in Delfzij en Fontana in Bad Nieuweschans en De Loohoeve in Schoonloo, Bitter en Zoet in Veenhuizen en Vive La Vie in Groningen. Partner Elzinga is momenteel marketing medewerker bij Fontana in Bad Nieuweschans. Ze wordt bij Fidèle gastvrouw maar zal ook de marketing op zich nemen.

Plannen B&B
Gaastra liet vorig jaar ook weten dat hij plannen had voor een B&B bij zijn woonhuis. ‘We zijn zelf verhuisd en bij onze woning zit behoorlijk wat grond. Daar willen mijn vrouw en ik een B&B realiseren. Kleinschalig. Mensen verwennen. Koken voor een klein aantal gasten die we ook een overnachting kunnen aanbieden.’ Wat er dan met Koriander gebeurt? ‘Dat ga ik dan verhuren.’

Michelinster weghalen
Michelin krijgt bijna nooit verzoeken om een ster niet meer toe te kunnen. Gaastrar kent in Nederland één voorganger. Michel Kagenaar. Hij verzocht Michelin in 2009 de ster voor In de’n Dillegaard in Nuth niet meer toe te kennen.

Bron: https://www.missethoreca.nl/restaurant/nieuws/2019/06/voormalig-sterzaak-koriander-in-drachten-stopt-fidele-start-101322409?_ga=2.223518941.792930251.1566391372-863286901.1566391372